با شکستگی لگن بیشتر آشنا شوید!

آنچه باید درباره شکستگی لگن بدانید

شکستگی لگن آسیب دیدگی بسیارجدی است به نام Hip Fracture است، به شکستگی جزئی یا کامل استخوان ران در قسمتی که به استخوان لگن وصل شده گفته می شود که می تواند خطرناک باشد.


شکستگی لگن چیست؟

شکستگی لگن چیست؟

استخوان لگن، استخوان‌ های پروانه‌ای شکل در قاعده ستون فقرات انسان است و به شکل حلقوی که یک مفصل گوی و کاسه ای است قرار دارد قسمت گوی مانند سر استخوان ران و قسمت کاسه‌ای همان استابولوم است که برای پاها امکان خم شدن و چرخش را فراهم می کند و در قسمت تحتانی درسطح باسن قرار گرفته است که از قسمت فوقانی به ستون فقرات واز قسمت تحتانی به استخوان های ران متصل می باشد این بخش از 3 استخوان‌ پوبیس، ایلیوم و ایسکیم تشکیل شده است لگن درنزدیکی رگ‌ ها و اندام‌های خونی قرار دارد .
اگر استخوان لگن دچار آسیب شود بیمار با درد زیاد و خونریزی شدیدی مواجه می شود بیشتر شکستگی ‌ها ناشی از سانحه‌ی تصادفات رانندگی هستند درمان‌های شکستگی لگن نیز بسته به شدت آسیب‌ دیدگی‌ ها متفاوت است شکستگی‌ های کوچک ممکن است با درمان‌های غیرجراحی قابل کنترل باشند اما درمان شکستگی‌های شدیدتر معمولا نیاز به عمل جراحی دارد.

علائم شکستگی لگن

درد شدید در کشاله ‌ران، ، کمر، باسن و لگن
کبودی و تورم در استخوان‌های لگن واطراف ناحیه آسیب دیده کشاله ران یا پرینه
بی حسی یا گزگز
وجود درد هنگام نشستن و هنگام دفع
ناتوانی در تحمل وزن
پای آسیب دیده ممکن است کوتاه تر از پای دیگر به نظر برسد
خون‌ریزی واژینال در زنان و کبودی بیضه در مردان
وجود خون در ادرار یا مجاری پشتی
علائم بسته به نوع شکستگی، شدت شکستگی و اینکه چه تعداد استخوان شکسته شده است متغیر است.
از شایع ترین علائم شکستگی لگن می توان موارد زیر را اشاره کرد :

درد

معمولاً در ناحیه ران، قسمت خارجی لگن و کشاله ران همچنین ممکن است در زانو یا پایین کمر نیز درد احساس شود که می ‌تواند شدید یا خفیف باشد.

حرکت دشوار

تحرک محدود ممکن است به دلیل درد و تورم در منطقه مصدوم شده باشد این موضوع می‌تواند باعث محدودیت در حرکت و فعالیت‌های روزمره شود بسیاری از افراد مبتلا به شکستگی لگن نمی‌ توانند بایستند یا راه بروند تحمل وزن بدن روی مفصل بسیار دردناک و غیرممکن است.

تغییرات فیزیکی

تغییرات فیزیکی مانند کبودی، تورم، کوتاه‌تر شدن یکی از پاها و حالت پیچ‌خورده و چرخیده در ناحیه مفصل و اطراف آن مشاهده می شود.

دلایل شکستگی لگن

دلایل شکستگی لگن

شکستگی لگن در سالمندان

خطر شکستگی لگن با افزایش سن افزایش می یابد شکستگی درافراد مسن شایع‌تر است که با کوچکترین ضربه ایجاد می شود و دلیل آن ضعف و پوکی استخوان ها، مصرف داروهای متعدد می باشد .

شکستگی لگن در جوانان

در جوانان معمولاً به دلیل بروز حوادثی مانند تصادف، سقوط از ارتفاع، زمین خوردن و وارد شدن ضربه‌های شدید به استخوان رخ می‌دهد در اکثر موارد، این وضعیت به دلیل آسیب و ضربه به انتهای استخوان ران پا ایجاد می ‌شود شکستگی می‌تواند باعث درد شدید، مشکل در حرکت دادن پای آسیب دیده، ایستادن و راه رفتن گردد.

شکستگی لگن در کودکان

یکی از رایج‌ ترین شکستگی ‌های اندامی است که ممکن است به دلیل فعالیت بدنی بالا و حین دویدن یا پریدن اتفاق بیفتد اگر این مشکل به موقع درمان نشود، می‌تواند باعث بروز مشکلاتی مانند کوتاهی یا بلندی پا شود.

عوامل شکستگی لگن

عواملی که باعث افزایش احتمال شکستگی لگن می‌شوند شمامل موارد زیر می باشند :
سن
جنسیت
داروها
پوکی استخوان
سلامت عمومی بدن

انواع شکستگی لگن

انواع شکستگی لگن

شکستگی حلقه لگن

شکستگی در استخوان های ساکروم، ایلیوم، ایسکیوم و پوبیس را شكستگي حلقه لگن می گويند و به دو دسته پايدار و ناپايدار تقسيم می شود.
شکستگی پایدار لگن
به معنای وجود یک ترک واحد در حلقه لگن است (تنها یک فرکچر در استخوان لگن رخ می دهد )که بخش‌ های شکسته شده از جای خود تکان نخورده اند این نوع شکستگی معمولاً هنگام آسیب دیدگی جزئی مانند سقوط از ارتفاع کم یا دویدن رخ می‌دهد و به عنوان یک شکستگی پایدار تلقی می‌شود این شکستگی معمولاً در ناحیه لگن یا کشاله ران درد آور است و با حرکت مفصل ران یا تلاش برای راه رفتن تشدید می‌ شود اما ممکن است راه رفتن همچنان امکان پذیر باشد
شکستگی ناپایدار لگن
به معنای وجود دو یا چند شکستگی در حلقه لگن است و انتهای بخش های شکسته از جای خود جا به جا شده اند که با خونریزی متوسط تا شدید همراه است انتهای استخوان‌های شکسته از هم جدا شده این نوع شکستگی ممکن است از آسیب ‌دیدگی‌ های شدید به وجود آید درمان این نوع صدمات به میزان شدت آسیب بستگی دارد و ممکن است شامل جراحی برای بازسازی لگن و بازگرداندن پایداری باشد.

شکستگی استابولوم

معمولاً به دلیل سانحه‌های رانندگی یا سقوط از ارتفاع رخ می‌دهد این نوع شکستگی به دلیل وجود حفره‌ای که در هر دو طرف لگن (استابولوم) قرار دارد، کمتر رایج است شکستگی استابولوم معمولاً همراه با دررفتگی مفصل ران رخ می‌دهد، به طوری که سر استخوان ران از حفره استابولوم خارج می‌شود این نوع شکستگی نیازمند درمان جراحی و جااندازی دقیق است تا از تخریب مفصل ران و بروز آرتروز و ساییدگی جلوگیری شود.

شکستگی اطراف مفصل ران و سر استخوان ران

سه نوع شکستگی در اطراف مفصل ران در ناحیه زیرین سر استخوان ران ایجاد می‌شوند شکستگی‌های اطراف مفصل ران انواع مختلفی دارد عبارت اند از:
شکستگی استخوان ران
یک وضعیت جدی و همراه با درد شدیدو تورم است که نیازمند مراجعه به متخصص ارتوپدی است، این نوع شکستگی معمولاً به دلیل نیروی زیادی که بر روی استخوان ران ایجاد می‌شود ،در زنان بالای 60 سال بیشتر رخ می دهد تشخیص قطعی با اشعه ایکس انجام می شود.
شکستگی تروکانتریک
در افراد بالای 70 سال بیشتر رخ می دهد معمولاً در ناحیه زیر تروکانتر (حدود ۵ سانتیمتر پایین تر از آن) اتفاق می‌افتد. این نوع شکستگی می‌تواند ناحیه مهمی از استخوان ران را درگیر کند و نیازمند درمان جراحی و استفاده از ایمپلنت‌های ارتوپدی باشد شکستگی تروکانتریک معمولاً نتیجه فشار یا ضربه به ناحیه زیر تروکانتر استخوان ران است.
شکستگی ساب تروکانتریک
در قسمت فوقانی استخوان ران رخ می دهد در اثر ترومای شدید، این نوع شکستگی ممکن است در افراد کم سن و جوان به دلیل ضربات ناگهانی مانند تصادفات و سقوط اتفاق بیافتد. شکستگی ساب تروکانتریک معمولاً در اثر ضربات با شدت بالا ایجاد می‌شود.
شکستگی ها بسته به الگوی فرکچر با یکدیگر تفاوت دارند. انواع مختلف این شکستگی در ادامه ذکر شده اند:

شکستگی‌های باز و بسته

شکستگی ‌های باز و بسته به نوع آسیب وارده به استخوان تعلق دارد در شکستگی باز، استخوان شکسته پوست را پاره می‌کند و منطقه سوراخ شده پوست خطر عفونت را ایجاد می‌کند؛ بنابراین، درمان فوری و ضروری است اما در شکستگی بسته، پوست دچار پارگی نمی‌ شود.

شکستگی ایلیوم لگن

استخوان ایلیوم شبیه به بال پروانه است، در 2 سمت بدن و در بالای پاها قرار دارد شکستگی استخوان ایلیوم یک نوع شکستگی پلکسی است که معمولاً از ضربه یا فشار شدید به منطقه لگن و استخوان‌های ایلیوم می باشد علائم شکستگی ایلیوم ممکن است شامل درد شدید در کشاله ران یا لگن، ورم، کبودی روی پوست باشد.
این نوع شکستگی می‌تواند پایدار یا ناپایدار باشد و نیازمند تشخیص و درمان مناسب است.

شکستگی ایسکیوم و پوبیس

دراستخوان ایلیوم یک ساختار حلقه ای شکل وجود دارد که از ایسکیوم و استخوان های ناحیه ی شرمگاهی به وجود آمده است بیشتر شکستگی های مربوط به این ناحیه به دلیل زمین خوردن است علائم این شکستگی می توان به تورم کبودی و درد در هنگام راه رفتن اشاره کرد .

شکستگی‌های استرسی لگن

این شکستگی تنها با یک ترک مویی در استخوان ران ایجاد می‌ شود و در کسانی که پوکی استخوان دارند شایع است شکستگی‌های استرسی به دلیل فعالیت‌های مداومی که فشار بسیاری را به همراه دارد ایجاد می شود علائم این شکستگی درد کشاله ران و ورم می باشد درمان شکستگی‌های استرسی معمولاً شامل استراحت در طول فرآیند بهبود استخوان و تغییر سطح فعالیت برای جلوگیری از آسیب دیگر می‌شود این نوع شکستگی ممکن است در مناطق مختلف از بدن از جمله ساق پا، پا، پاشنه، لگن و کمر رخ دهد.

شکستگی پارشیال

این نوع شکستگی به معنای شکستگی استخوان که همراه با ترک و شکستگی جزئی یا ناقص است، نه شکستگی کامل و کلی. این نوع شکستگی ممکن است نیاز به درمان و مراقبت داشته باشد، اما معمولاً جبران و بهبودی آن نسبت به شکستگی کامل ساده‌تر است.

عوارض شکستگی لگن

عوارض شکستگی لگن

شکستگی لگن می‌تواند عوارض بسیار جدی و غیرقابل جبرانی داشته باشد شکستگی گردن فمور می‌تواند جریان خون به سر استخوان ران را قطع کند و باعث بروز استئونکروز یا مرگ سلول‌های استخوانی شود در صورت آسیب به سایر بافت‌ها مثل اعصاب و رگ‌های خونی، طول درمان شکستگی لگن افزایش می‌یابد.
عوارض شکستگی لگن می‌تواند شامل موارد زیر باشد:
1. کاهش دامنه حرکت و ناتوانی در انجام فعالیت‌های روزمره به دلیل درد و محدودیت حرکت.
2. خطر افزایشی برای عفونت‌های داخلی و خارجی به دلیل شکستگی و نفوذ پوست
3. مشکلات تنفسی ناشی از عدم توانایی در حرکت و تغییر وضعیت بدن
4. عوارض روانی از جمله افسردگی، اضطراب و ناتوانی در انجام فعالیت‌های روزمره
هنگامی که برای مدت طولانی شکستگی لگن حرکت فرد را مختل می کند ممکن است شامل عوارض زیر باشد:
لخته شدن خون در پاها یا ریه
زخم بستر
ذات الریه
افزایش خطر سقوط و آسیب
مرگ

تشخیص شکستگی مفصل لگن

تشخیص شکستگی مفصل لگن

پزشک سوابق پزشکی و معاینه فیزیکی بیمار را ارزیابی می کند و برای تشخیص شدت آسیب ممکن است موارد زیر را توصیه کند :
تصویربرداری X ray
تصویربرداری MRI
سی تی اسکن

رادیولوژی

این تصاویر به رادیولوژیست کمک می‌کند تا شکل و وضعیت استخوان لگن را بررسی کرده و شکستگی‌ها یا آسیب‌های دیگر را تشخیص دهد این تصاویر ممکن است نقاط ضعف یا شکستگی‌های مختلف در استخوان را نشان دهد .
دریافت نوبت رادیولوژی

ام‌آرآی

در این روش با استفاده از ایجاد میدان مغناطیسی از بافت‌های نرم و سخت بدن تصویربرداری می‌شود.
رزرو آنلاین نوبت ام آر آی

سی‌تی اسکن

برای بررسی شکل شکستگی ها بخصوص در مناطقی که استخوان شکل سه بعدی پیچیده ای دارد استفاده میشود این تصاویر ممکن است به پزشک کمک کنند تا شکستگی‌های پنهان را تشخیص دهند و برای درمان شکستگی لگن نیز استفاده می‌شود.
نوبت اینترنتی سی تی اسکن

درمان شکستگی لگن

جراحی

شکستگی معمولاً با جراحی درمان می‌شود و هدف از انجام جراحی مفصل لگن تسکین درد، کوتاه‌شدن مدت اقامت در بیمارستان و کاهش عوارض است. انواع مختلفی از جراحی لگن وجود دارد که با توجه به مواردی مانند سلامت عمومی، سابقه پزشکی، سن، نوع و محل دقیق شکستگی، روش مناسب برای هر بیمار متفاوت است. این روش‌ها شامل جراحی ترمیم مفصل ران (فیکساسیون داخلی یا پینینگ لگن) و جراحی تعویض مفصل ران با قطعات مصنوعی می‌شود در صورت نیاز، جراحی تعویض کامل مفصل ران نیز انجام می‌شود.

دارودرمانی

پس از انجام جراحی برای کاهش خطر عفونت بیمار باید آنتی بیوتیک دریافت کند و برای کاهش خطر لخته‌شدن خون نیز باید داروی رقیق کننده خون مصرف کند همچنین داروهای مسکن می‌توانند به مدیریت درد و کاهش التهاب کمک کند.

فیزیوتراپی

این روش شامل تمرینات و حرکات فیزیکی است که به تقویت عضلات، بهبود حرکت‌پذیری و بازگشت به فعالیت‌های روزمره کمک می‌کند فیزیوتراپیست‌ها می‌توانند برنامه‌های تمرینی مناسب برای تقویت عضلات لگن و بازگشت به عملکرد طبیعی را برای بیمار تعیین کنند.

چرا شکستگی لگن کشنده است؟

چرا شکستگی لگن کشنده است؟

این نوع آسیب می ‌تواند زندگی بیمار را تهدید کند در داخل لگن رگ های خونی بسیاری وجود دارد و شکستگی باعث آسیب به رگ های خونی و موجب خونریزی های شدید می شود آسیب به اندام‌ هایی که لگن از آنها محافظت می‌کند بسیار جبران ناپذیر است آسیب عصبی و ازدست‌دادن توانایی حرکت از جمله علائم هستند در برخی موارد شکستگی شدید لگن منجر به مرگ بیمار شود.

چه مدت طول می‌کشد تا شکستگی لگن بهبود پیدا کند؟

مدت زمان بهبودی شکستگی لگن بستگی به شدت و نوع شکستگی، سن بیمار، و روش‌های درمانی که انتخاب می‌شود دارد. اما به طور کلی، این نوع شکستگی‌ها به مدت 6 تا 12 هفته به طول می‌انجامد تا بهبود پیدا کنند. در برخی موارد، بهبودی ممکن است بیشتر یا کمتر از این مدت زمانی طول بکشد.

کلام آخر

شکستگی لگن یک مشکل جدی و فوری است که نیاز به مداخلا ت پزشکی دارداین نوع شکستگی ‌ها در افراد مسن و دارای بیماری‌ های مانند پوکی استخوان بیشتر رخ می ‌دهد و ممکن است زندگی آن‌ ها را تحت تاثیر قرار دهد در صورت بروز شکستگی خفیف، بهبودی ممکن است طی چند هفته بدون نیاز به جراحی اتفاق بیفتد، اما شکستگی‌های شدید و جدی لگن نیازمند مراقبت‌های اضطراری پزشکی و درمان طولانی هستند.
منبع:
mayoclinic

اشتراک گذاری صفحه

درباره نویسنده

لوگوی ایران نوبت
تیم تولید محتوای ایران نوبت

ما در تیم تولید محتوای ایران نوبت که با هدف ارائه اطلاعات دقیق و به روز در زمینه های پزشکی و سلامتی، همواره در تلاش هستیم محتوای مفید و قابل اطمینانی در اختیار کاربران قرار دهیم و با تحلیل دقیق و علمی اطلاعات، پاسخ به سوالات کاربران را با دقت و صحت بالا ارائه دهیم. تمامی محتواهای تولید شده توسط تیم ایران نوبت به سرپرستی سرکار خانم اعظم حدیدی کارشناس مهندسی پزشکی و با تایید جناب آقای دکتر وحید علیزاده متخصص رادیولوژی، تولید و منتشر می شوند.

نظرات

نطر خود را در رابطه با مقاله بالا به اشتراک بگذارید