همه چیز درباره کیست درموئید
کیست درموئید از تجمع بافت در زیر پوست ایجاد می شود و شامل مو، دندان و یا اعصاب است. این کیست ها معمولا در سر و گردن رخ می دهند و از زمان تولد به همراه نوزاد است و معمولا با جراحی قابل برداشتن هستند.
- 1402/11/03
- 12 نظر
کیست درموئید چیست؟
کیست درموئید یا Dermoid Cyst به رشد غیرطبیعی سلول های بافتی درون کیسه (غده) گفته می شود که معمولا در زیر پوست صورت و گردن رخ می دهد اما قسمت های دیگر بدن مانند تخمدان ها، ستون فقرات و غیره هم دیده می شود.
این کیسه های حاوی بافت اغلب به صورت مایع زرد و چرب است اما گاهی هم ممکن است شامل استخوان، مو، اعصاب، پوست، دندان و غدد تعریق هم باشند. کیست هایی که در سطح پوست دیده می شوند ممکن است در ابتدا به صورت توده به نظر آیند امادر حقیقت این کیست ها اغلب بی خطر هستند و فقط در صورت بزرگ شدن یا عفونت ممکن است جدی باشند. این نکته را هم باید بیان کرد که این کیست ها خود به خود از بین نمی روند و با جراحی قابل برداشتن هستند.
انواع کیست های درموئید کدام هستند؟
کیست های درموئیدی با توجه به محل ایجاد شدن آن ها در انواع مختلفی دسته بندی می شوند که در ادامه بیشتر درباره آن ها توضیح داده شده است. یکی از شابع ترین انواع کیست های درموئید، کیست هایی است که اطراف چشم ها ایجاد می شوند.
در واقع شایع ترین کیست ها شامل کیست های پری اوربیتال، تخمدان و ستون فقرات است و موارد نادر آن شامل جمجمه، اپیبولبار و اوربیتال است.
کیست درموئید پری اوربیتال Periorbital Dermoid Cyst
این کیست اطراف استخوان های حدقه چشم دیده می شود و از زمان تولد وجود دارد و تا زمانی که کوچک است باعث بروز مشکلات چشمی مانند مشکل در دید هم نمی شود و با رشد آن قابل تشخیص است اما برای جلوگیری از عفونی نشدن باید خارج شود.
کیست درموئید تخمدان Ovarian Dermoid Cyst
این کیست ها فقط درون تخمدان ها یا روی آن ها رشد می کنند و باعث درد لگن می شود و همچنین ممکن در دوران قاعدگی درد شدیدتری را به دنبال داشته باشد و در تصویربرداری های پزشکی قابل تشخیص هستند. در برخی موارد ممکن است نیاز به برداشتن تخمدان آسیب دیده باشد.
کیست درموئید ستون فقرات Spinal Dermoid Cyst
این کیست دومین نوع از این کیست است که شایع (بعد از کیست چشم و صورت) است. این کیست روی ستون فقرات رخ می دهد و به آرامی رشد می کند و می تواند اعصاب نخاع را درگیر کند و اختلالاتی از جمله ضعف در پاها را به دنبال داشته باشد.
کیست درموئیدی جمجمه Cranial Dermoid Cyst
این کیست از زمان تولد نوزاد وجود دارد و نوعی کیست بین پوست و جمجمه ایجاد می شوند و معمولا بعد از یک سالگی قابل تشخیص است و بهترین حالت این است که با جراحی برداشته شوند و اگر کیست کامل برداشته شود احتمال رشد مجدد آن کم است.
کیست درموئید اپیبولبار Epi bulbar Dermoid Cyst
نوعی کیست است که بر روی سطح و ناحیه سفیدی چشم ایجاد می شود. این کیست در زمان تولد نوزاد وجود دارد و ممکن است به آرامی رشد کند. نکته ای که وجود دارد این است که پزشکان می توانند آن را درمان کنند ولی نمی توانند آن را به طور کامل خارج کنند.
کیست درموئید اوربیتال Orbital Dermoid Cyst
نوعی کیست است که زیر ابرو و بالای پلک ایجاد می شود. این کیست از زمان تولد وجود دارد و معمولا در سال های اولیه رشد می کنند. این کیست ها ممکن است پاره شده و باعث التهاب شوند که این کیست ها با جراحی قابل برداشتن هستند (رشد کیست متوقف می شود).
دلایل ایجاد کیست درموئید
انواع مختلف آن می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد:
پری اوربیتال
این کیست ها مادرزادی هستند و در مراحل اولیه رشد و تکامل جنین در رحم به دلیل تشکیل نشدن لایه های پوستی ایجاد و سلول های پوستی، غدد و یا بافت ها ممکن است در کیسه ای جمع شوند و به ترشح مایعات و رشد کیست ادامه دهند.
تخمدان
در زمان رشد جنین روی اندام های دیگر تشکیل رشد می کند و شامل سلولهای پوستی، غدد و سایر بافت ها است که به جای بودن در اطراف اندام های داخلی باید در لایه های پوستی نوزاد باشند.
ستون فقرات یا نخاعی
یکی از دلایل اصلی این نوع کیست دیسرافیسم ستون فقرات (ناهنجاری مادرزادی) است که زمانی اتفاق می افتد که در اوایل رشد و تکامل جنین بخشی از لوله عصبی (مجموعه ای از سلول هایی که به مغز و نخاع تبدیل می شوند) به صورت کامل بسته نشده باشد و این روزنه ای که در طناب عصبی وجود دارد باعث کیست روی ستون فقرات می شود.
علائم کیست های درموئید
معمولا بدون علائم است ولی ممکن است در برخی افراد زمانیکه کیست در حال رشد است ممکن است علائمی با توجه به نوع کیست داشته باشد:
کیست های دور چشم ممکن تورم، زردی و به مرور زمان تغییر شکل استخوان نواحی اطراف را به دنبال داشته باشند. اگر کیست عفونی باشد بسیار قرمز و متورم شده و در صورت ترکیدن می تواند عفونت را پخش کند.
کیست های تخمدان ممکن است علائمی چون درد در لگن مخصوصا در زمان قاعدگی داشته باشد.
کیست های نخاعی ممکن است طناب نخاعی و اعصاب را درگیر کند و به آن فشار وارد کند که باعث بی اختیاری ادرار، احساس ضعف و ناتوانی در پاها و بازوها، مشکلاتی در راه رفتن و حرکت کردن ایجاد کند.
تشخیص
در ابتدا پزشک درمورد علائم احتمالی می پرسد و پس از آن برای تشخیص دقیق تر نوع آن از روش هایی استفاده می کند مثلا اگر کیست در سطح پوست باشد با معاینه فیزیکی ممکن است تشخیص داده شود در غیر این صورت برای تشخیص نوع آن ممکن است روش های تصویربرداری تشخیصی را درخواست کند. روش های تشخیصی که برای این بیماری استفاده می شود سی تی اسکن، ام آر آی یا ترکیبی از هردو است و اگر کیست در ناحیه لگن باشد سونوگرافی لگن و یا سونوگرافی ترانس واژینال انجام می شود. این تصویربرداری ها به تایید وجود کیست، نوع آن و آگاهی از آسیب ناشی از این کیست به بافت های اطراف کمک می کند
درمان
در حقیقت اگر بخواهیم بهترین درمان موثر برای این کیست ها که توصیه می شود را بیان کنیم، جراحی و برداشتن کیست است. معمولا توصیه می شود که بعد از تشخیص به سرعت جراحی انجام شود مگر اینکه نوزاد کمتر از یک سال داشته باشد که در این حالت باید صبر کرد تا آماده برای بیهوشی باشد.
معمولا جراحی برای برداشتن کیست سریع و ساده انجام می شود و مدت زمان جراحی کم است و معمولا همان روز مرخص می شود ولی اگر این کیست ستون فقرات را درگیر کرده باشد و یا نزدیک به سیاهرگ باشد مدت زمان جراحی طولانی تر می شود و ممکن است نیاز باشد بعد از جراحی یک شب بستری شود.
کلام آخر
کیست درموئید رشد بیش از حد و غیرطبیعی سلول های بافتی درون غده است معمولا در زیر پوست صورت و گردن رخ می دهد. این کیست ها انواع متفاوتی از جمله پری اوربیتال، تخمدان، ستون فقرات وغیره می باشد که با سونوگرافی، CT-Scan و MRI قابل تشخیص است و بهترین و موثرترین راه درمان آن جراحی است.
منابع
my.clevelandclinic
cincinnatichildrens
healthline
نظرات