ام آر آی کمر برای بررسی دیسک و مشکلات ناحیه کمری
اگر تمایل به انجام ام آر آی کمر دارید و می خواهید درباره نحوه انجام، مزایا و معایب و موارد دیگر آن بیشتر بدانید حتما با ما در این مقاله همراه باشید چرا که می خواهیم همه چیز را توضیح دهیم.
- 1402/09/28
- 12 نظر
ام آر آی کمر
ام آر آی ستون فقرات کمری یا MRI که مخفف عبارت Magnetic Resonance Imaging است نوعی تصویربرداری پزشکی است که با استفاده از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی می تواند تصاویر دقیق و با کیفیتی از ستون فقرات کمری تهیه کند و برخی مشکلات مانند مشکلات مهره ها و استخوان ها، مفاصل و دیسک ها، مشکلات بافت های نرم مانند نخاع، کانال، اعصاب و سایر بخش های دیگر در اختیار پزشک قرار دهد. ستون فقرات از مهم ترین بخش های ساختاری بدن است و از نخاع محافظت می کند، ستون فقرات کمر هم وظایفی از جمله حمایت از وزن بدن، انعطاف پذیری و حرکات بدنی را به عهده دارد.
اندیکاسیون های ام آر آی کمر بیماری های فشاری ستون فقرات، شامل مواردی مانند بیماریهای فشاری فقرات، اسپینال استنوز (انحنای غیرطبیعی و فشرده شدن نخاع)، تراوما (آسیب های ناگهانی و جدی به بدن در اثر ضربه)، عفونتها، تومورها و مشکلات مربوط به دیسک ها و عصب های ستون فقرات می شود که برای تشخیص و بررسی مشکلات ستون فقرات و بافت های اطراف آن استفاده می شود.
چه زمانی این تست باید انجام شود؟
این تست برای بررسی و تشخیص بهتر، برای افرادی تجویز می شود که علائمی نظیر موارد زیر را دارند:
درد شدید در ناحیه کمر و لگن که گاهی تا پاها هم امتداد دارد و احساس ضعف، بی حسی و گزگز ایجاد می کند.
نقایص مادرزادی در قسمت تحتانی ستون فقرات
هرگونه آسیب یا ضربه به ستون فقرات کمر
سابقه یا علائم سرطان
اسکلروز چندگانه (نوعی بیماری خود ایمنی که باعث تشکیل ضایعات و پلاک در سیستم عصبی مرکزی می شود)
مشکلات مثانه
فتق دیسک
همچنین اگر لازم است جراحی کمر انجام داده شود قبل از آن پزشک این تست را تجویز می کند.
اهمیت این تست در تشخیص
ام آر آی کمر به دلیل قابلیت تصویربرداری دقیق از ساختار های داخلی و تشخیص بیماری ها بسیار حائز اهمیت است و به کمک آن پزشک می تواند تشخیص بهتر و دقیق تری برای مشکلات ناشی از کمر بدهد و برای درمان انواع دیسک، تنگی کانال و پارگی ها بهترین عملکرد را داشته باشد.
آمادگی های قبل از انجام ام آر آی کمر
قبل از انجام تست در صورت داشتن مواردی از جمله کلیپ آنوریسم مغزی، انواع دریچه های مصنوعی قلب، کاشت حلزونی گوش، بیماری های کلیوی یا دیالیز (چون ممکن است نتوان ماده حاجب تزریق کرد)، دفیبریلاتور یا ضربان ساز قلب، هرنوع پیج در بدن، انواع خاصی از استنت های عروقی را باید به رادیولوژیست مربوطه توضیح داده شود و همچنین از همراه داشتن وسایل فلزی مانند عینک، ساعت، جواهرات، کارت اعتباری، سمعک و... خودداری کنید.
نحوه انجام این تست
در این تست باید روی میزی مخصوص این تست دراز کشیده و یک هدفون برای جلوگیری از سروصدای زیاد به شما داده می شود، سپس به درون دستگاه وارد می شوید و با استفاده از امواج رادیویی تصاویر از ناحیه ستون فقرات کمری تهیه می شود. این تست در حدود 30 دقیقه طول می کشد. لازم به ذکر است که گاهی برای بررسی بهتر و بالا رفتن کیفیت تصاویر ممکن است از ماده حاجب استفاده شود که این ماده به صورت وردیدی (دست یا بازو) به فرد تزریق می شود نکته ای که وجود دارد این است که برای تولید عکس های با کیفیت بهتر لازم است که فرد در طول انجام این تست بی حرکت باشد.
عوارض ناشی از این تست
در این تست چون از امواج رادیویی استفاده می شود و برخلاف رادیولوژی و سی تی اسکن از اشعه استفاده نمی شود تا به امروز موردی از عوارض آن گزارش نشده است اما باید بدانید که میدان های مغناطیسی قوی این تست ممکن است باعث از کار افتادن یا اختلال در ضربان ساز قلب و سایر وسایل پزشکی که افراد استفاده می کنند شود به همین منظور است که گفته شده است قبل از انجام تست موارد لازم به کارشناس مربوطه اطلاع داده شود. همچنین این تست برای افرادی که مشکل کلیوی دارند و دیالیز می شوند نیز ضرر دارد و افرادی هم که حساسیت و آلرژی دارند نباید تزریق ماده حاجب انجام دهند. با اینکه این تست بی ضرر است ولی زنان باردار در سه ماه اول بارداری خود بهتر است فقط در صورت نیاز و با مشورت پزشک این تست را انجام دهند (با صلاح دید پزشک) در غیر این صورت انجام ندهند.
نتیجه
ام آر آی کمر در واقع نوعی تصویربرداری پزشکی است که با استفاده از امواج رادیویی انجام می شود و برای بیماری ها و آسیب های کمر بسیار کاربردی و مهم است. این تست تا به امروز از عوارض آن موردی دیده نشده است و گاهی برای انجام تست برای بالا رفتن کیفیت تصاویر ممکن است از ماده حاجب استفاده شود و چیزی که در این تست مهم است این است که اگر تجهیزات پزشکی مانند پیس میکر، ایمپلنت و ... دارید به کارشناس مربوطه اطلاع دهید. برای دریافت نوبت می توانید به راحتی از سایت ایران نوبت اقدام فرمایید.
تفسیر این تست
تفسیر نتایج این تست باید توسط پزشک متخصص رادیولوژی انجام شود و با بررسی تصاویر و گزارش های آن بهترین درمان را برای بیمار درنظر می گیرند. البته باید بدانید که گزارش این تست در حدود 1 روز الی 1 هفته طول می کشد. با این حال این تست ممکن است نتایج غیر طبیعی داشته باشد که این موارد شامل:
فتق دیسک Disc herniation (رادیکولوپاتی کمری)
تنگی کانال
اسپوندیلوز کمری (ساییدگی غیرطبیعی استخوان ها روی هم)
تغییرات دژنراتیو به دلیل سن
اسپوندیلیت آنکیلوزان، نوعی آرتریت
عفونت استخوان
شکستگی کمر در اثر پوکی استخوان
التهاب و عفونت
آسیب نخاعی
تومور ستون فقرات کمر
آبسه طناب نخاعی
منابع:
healthline
kidshealth
mountsinai
نظرات