آرتریت گردن چیست؟
آرتروز گردن بر اثر فرسایش طبیعی مفاصل و کاهش ضخامت آن باعث ایجاد درد و گرفتگی مفاصل می شود که در اینجا علائم، تشخیص و درمان آن را توضیح داده ایم با ما همراه باشید.
- 1402/09/16
- 12 نظر
آرتروز گردن چیست؟
آرتروز یک بیماری شایع است که معمولا در سنین بالاتر رخ می دهد و با تحلیل دیسک ها و مفاصل گردن آرتروز ایجاد می شود و درد و سفتی گردن را به همراه دارد البته گاهی هم بدون درد و علائم است. در اسپوندیلوز گردنی مفاصل کوچک در پشت ستون فقرات تغییر و آسیب می بینند. این مفاصل ممکن است با افزایش اصطکاک روی هم ساییده شوند و باعث درد شوند حتی اگر غضروف به طور کامل از بین برود، منجر به ساییده شدن استخوان روی استخوان می شود که برای جبران غضروف از دست رفته، بدن ممکن است شروع به رشد استخوان جدید در مفاصل کند تا از مهره ها حمایت کند که به آن خار استخوان می گویند. با گذشت زمان این رشد بیش از حد استخوان فضای عبور اعصاب و نخاع را کم می کند و باعث تنگی کانال نخاعی هم می شود.
اگر می خواهید درباره تنگی کانال نخاعی بیشتر اطلاعات کسب کنید می توانید مقاله هرآنچه درمورد تنگی کانال نخاعی باید بدانید|از تشخیص تا درمان را با کلیک بر روی آن مطالعه کنید.
آناتومی گردن
ستون فقرات انسان ها از 24 مهره تشکیل شده که روی هم قرار دارند و به هم متصل می شوند تا از نخاع که حاوی اطلاعات عصبی است و درون این کانال قرار دارد محافظت کنند و 7 تا از این مهره ها که از پایین جمجمه شروع می شوند و تا بالای ستون فقرات قفسه سینه ادامه دارند (مهره های c1 تا c7) را ستون فقرات گردنی گویند که در بالاترین قسمت ستون فقرات قرار دارد. همچنین بین مهره ها دیسک های بین مهره ای قرار دارد که به عنوان ضربه گیر هستند و باعث انعطاف پذیری ستون فقرات می شوند.
انواع آرتروز گردن
در واقع آرتریت گردن را می توان به سه دسته تقسیم کرد:
استئو آرتریت در گردن
این نوع آرتریت معمولا در افراد بالای 50 سال به ویژه خانم ها به دلیل از بین رفتن دیسک های بین مهره های گردن (به عنوان بالشتک هایی بین مهره ها هستند) و بروز التهاب اطراف آن (ناحیه ستون فقرات گردنی)، رخ می دهد و باعث درد و سفتی گردن، محدودیت در حرکت گردن، درد درشانه ها و بازوها و سردرد می شود. این فرسایش دیسک ها ممکن است منجر به کاهش ضخامت دیسک، ترکها و خراشها در سطح دیسک شود که با از بین رفتن این بالشتک ها مهره ها روی هم ساییده می شوند و باعث شکسته شدن قطعات ریز استخوان و شناور شدن در مایع سینوویال می شود (مایع غلیظی که مفاصل شما را روان می کند و به حرکت نرم آن ها کمک می کند
آرتریت روماتوئید در گردن
این نوع آرتریت که یک بیماری خود ایمنی است در آن سیستم ایمنی بدن اشتباه به مفاصل حمله می کند. یکی از اولین علائم آن درد گردن است که شدن آن در افرادمختلف، متفاوت است و از علائم دیگر آن تورم و سفتی مفاصل، یا درد در پشت گردن است.
اگر می خواهید درباره آرتریت روماتوئید بیشتر اطلاعات کسب کنید می توانید مقاله داشتن یک بارداری سالم در صورت داشتن روماتیسم مفصلی را با کلیک بر روی آن مطالعه کنید.
اسپوندیلوآرتریت در گردن
انواع دیگر آرتریت گردن اسپوندیلوآرتریت (Spondylarthrosis) است که شامل آرتریت پسوریاتیک (psoriatic arthritis) و اسپوندیلیت انکیلوزان (ankylosing spondylitis) است که هم مفاصل و هم Entheses (محل اتصال رباط ها و تاندون ها به استخوان ها) را درگیر می کند.
آرتریت پسوریاتیک معمولا همراه با پسوریازیس (بیماری التهابی پوستی) است. درد آن زمانی شروع می شود که التهاب به مفاصل بین مهره ها رسیده باشد.
اسپوندیلیت آنکیلوزان باعث آسیب استخوانهای ستون فقرات، لگن و مفاصل می شود.
علل آرتریت گردن
دلایل ایجاد آرتروز گردن میتواند شامل عوامل ژنتیکی، سن، بیماریهای التهابی، سبک زندگی و فعالیت بیش از حد باشد.
عوامل مرتبط با سن
با بالا رفتن سن، قدرت و انعطاف پذیری بافتهای مفصلی کاهش و دچار آسیب می شوند. این اتفاق با گذشت زمان به علت فرسایش طبیعی بافت های مفاصل گردن و کاهش کیفیت آن ها است.
عوامل ژنتیکی
عوامل ژنتیکی در ایجاد آرتروز گردن نقش مهمی ایفا می کنند. برخی از افراد به دلیل وراثت ژنتیکی و سابقه گردن درد و اسپوندیلوز در خانواده، بیشتر در معرض خطر ابتلا به آرتروز گردن قرار میگیرند. برخی ژنها ممکن است باعث تغییرات در ساختار و عملکرد مفاصل گردن شوند.
سبک زندگی و فعالیت بیش از حد
فعالیتهای شدید و بیش از حد روی مفاصل گردن مانند باربری سنگین، ورزشهای سنگین و ... ممکن است باعث فشار بیشتر و آسیب رساندن به مفاصل گردن شود. همچنین سبک زندگی افراد هم در ابتلا به آرتروز نقش مهمی دارد چون نداشتن تغذیه مناسب و ورزش منظم هم میتواند باعث چاقی و تحمیل فشار بیشتر به مفاصل گردن شود همچنین نحوه نشستن و خوابیدن نامناسب هم می تواند باعث آسیب به مهره ها، مفاصل و دیسک گردن شود. لازم است بدانید که سگار کشیدن هم می تواند احتمال ابتلا به آن را افزایش دهد.
بیماریهای التهابی
برخی از بیماریهای التهابی مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس، پسوریازیس و ... نیز ممکن است باعث تغییرات در ساختار و عملکرد مفاصل گردن شوند و در نتیجه آرتروز گردن ایجاد شود.
علائم آرتروز گردن
گاهی اسپوندیلوز هیچ علائمی ندارد و زمانی هم که علائم آن بروز می کند با درد و سفتی در ناحیه گردن همراه است که می تواند خفیف یا شدید باشد و معمولا این دردها با خوابیدن و استراحت کردن بهبود می یابند. برخی از این علائم شامل:
درد در ناحیه گردن که با فعالیت های ایستاده یا زیاد ثابت نگه داشتن گردن تشدید می شود
احساس ساییدگی در زمان چرخاندن گردن
خستگی و سختی در ناحیه گردن مخصوصا پس از فعالیت طولانی یا استفاده بیش از حد از عضلات گردن
محدودیت در حرکت گردن مثل چرخش و خم کردن گردن به جلو و عقب
تورم و التهاب در مفاصل گردن که با ضعف در عملکرد و احساس گرفتگی همراه است
سردرد
تشخیص آرتریت گردن
برای تشخیص آرتروز گردن، در مرحله اول علائم بیمار را بررسی کرده و سوابق خانوادگی فرد چک می شود و معاینات لازم انجام می شود در مراحل بعدی روش هایی مانند تست های تصویربرداری برای تشخیص استفاده می شود که با توجه به بررسی های اولیه بهترین روش تصویربرداری برای تشخیص آرتروز تعیین می شود اما به صورت کلی ام آر آی به دلیل قدرت بالای تصویربرداری و نمایش بافت های نرم، به عنوان یک روش تصویربرداری مورد توصیه برای تشخیص آرتروز گردن است و در شرایط خاص از سی تی اسکن هم استفاده می شود.
تست های تصویربرداری
MRI
امآرآی یکی از روشهای تصویربرداری پیشرفته است که با استفاده از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی، می تواند تصاویری با دقت بالا از ساختارهای داخلی گردن فراهم کند. این روش قابلیت نمایش بافت های نرم مانند غضروف، عضلات، استخوان و رگ ها را دارد و یکی از روش های تصویربرداری اولیه در تشخیص آرتروز گردن است و می تواند بسیار مفید باشد.
CT-Scan
CT scan هم یکی دیگر از روش های تشخیصی پیشرفته است که با استفاده از اشعه ایکس، می تواند تصاویر سه بعدی و جزئی تری از ساختارهای گردن و مفاصل را فراهم کند. این روش قابلیت نمایش دقیق تر جزئیات استخوان ها و ساختارهای مفصلی را دارد و زمانی از آن استفاده می شود که برای دقت تشخیص آرتروز گردن نیاز به تصاویر 3 بعدی و جزئی تر است.
تفاوت آرتروز و دیسک گردن
آرتروز گردن و دیسک گردن باهم تفاوت دارند:
آرتروز گردن (ستون فقرات گردنی)
آرتروز گردن، یک بیماری التهابی مزمن است که باعث تخریب و فرسایش مفاصل گردن می شود. این بیماری معمولا در افراد مسن و با بالا رفتن سن سن رخ می دهد. علائم آرتروز گردن شامل درد، سفتی، محدودیت حرکت، تورم و التهاب در مفاصل گردن می باشد.
دیسک گردن (هرنیاسیون دیسک فقرات گردنی)
دیسک گردن به وضعیتی گفته می شود که دیسک بین مهرههای گردن (فقرات) خارج شده و فشار واضح و جدی روی عصب ها و بافت های اطراف مهره ها ایجاد می کند. علائم دیسک گردن شامل درد شدید در ناحیه گردن، درد شانه و بازو و قسمت تحتانی کمر همچنین علائم عصبی مانند ضعف عضلات و بی حسی و خواب رفتگی در انگشتان و دست است.
بنابراین آرتروز در واقع فرسایش مفاصل گردن است، در حالی که دیسک، خروج دیسک بین مهره های گردن و تأثیر آن بر روی عصب ها و بافت های اطراف آن است.
درمان آرتریت گردن
درمان آرتریت گردن بستگی به شدت علائم بیماری و وضعیت فرد دارد. درمان آرتروز گردن میتواند شامل یک یا ترکیبی از روش های زیر باشد:
مصرف داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (مسکن) مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و کلسیم، می تواند به کاهش التهاب و درد مفصل کمک کنند. البته با توجه به شرایط و نوع آرتروز پزشک ممکن است داروهای ضد درد قوی تری تجویز کند.
درمان با جلسات فیزیوتراپی شامل تمرینات فیزیکی، حرکت مفاصل وتمرینات اصلاحی مثل یوگا و پیلاتس که باعث بهبود عضلات و مفاصل می شوند.
استفاده از کمپرس های گرم و سرد برای کاهش التهاب و درد مفاصل.
در برخی شرایط حادتر ممکن است برای درمان نیاز به جراحی باشد.
کنترل استرس و اضطراب
رعایت رژیم غذایی و کاهش وزن
لازم است بدانید که درمان استئو آرتریت شامل استفاده از داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی، فیزیوتراپی، تغییرات در سبک زندگی و در موارد شدید، جراحی است. همچنین، تزریقات به ناحیه مفصل گردن نظیر تزریق استروئیدها و PRP نیز به عنوان روشهای درمانی مورد استفاده قرار می گیرند.
درمان با تزریق
یکی از روش های درمانی که پزشکان از آن استفاده می کنند درمان با استفاده از تزریق است. برخی از تزریقاتی که به کاهش التهاب و درد مفاصل کمک می کند شامل:
تزریق استروئیدها: تزریق استروئیدها مانند کورتیکوستروئیدها به ناحیه مفصل گردن.
تزریق اسید هیالورونیک: تزریق اسید هیالورونیک، که یک ماده طبیعی در مفصل است، به ناحیه مفصل گردن.
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP): در این روش، پلاسمای خون بیمار جمع آوری شده و پس از تجزیه خون، پلاسمای غنی از پلاکت به ناحیه مفصل گردن تزریق می شود.
تزریق مواد سینتتیک: تزریق برخی از مواد سینتتیک، مانند هیدروژلها، به ناحیه مفصل گردن.
پیشگیری
برای پیشگیری می توان از همین امروز از مراقب سلامتی بود و اقداماتی را انجام داد تا در سن بالاتر دیرتر یا کمتر به این بیماری مبتلا شد. اقداماتی چون:
انجام ورزش های منظم و ساختن عضلات بیشتر، ورزش هایی برای تقویت عضلات گردن برای بهبود استحکام و انعطاف پذیری
حفظ وزن سالم و جلوگیری از چاقی برای کاهش فشار بر روی مفاصل گردن
توجه به نشستن، ایستادن، نحوه خوابیدن و حفظ بدن در وضعیت مناسب و صحیح
استفاده از تکنیک های کاهش استرس و اضطراب مثل مدیتیشن، تمرکز بر روی تنفس و یوگا
نتیجه
آرتروز گردن در حقیقت یک بیماری بسیار شایع در سنین بالاست که باعث فرسایش و تحلیل دیسک ها و مفاصل گردن می شود و می تواند براثر بالا رفتن سن، ژنتیک، چاقی، فعالیت بیش از حد و برخی بیماری های التهابی رخ دهد. این بیماری با تست های تصویربرداری مثل MRI و CT-Scan قابل تشخیص است و یکی از راه های درمانی آن تزریق PRP به گردن است. برای دریافت نوبت از مراکز تصویربرداری می توانید به راحتی از ایران نوبت اقدام فرمایید.
منابع:
hingehealth
creakyjoints
cedars-sinai
orthoinfo.aaos
نظرات